NEW! 31 oktober – 3 november: Canva Design Bootcamp. Meer info: Klik hier

Tabel maken met Canva

Canva Tabel maken tutorial

Tabellen zijn erg handig om gegevens in een overzicht te krijgen. Veel mensen gebruiken hiervoor excel. Excel is een ideaal functioneel programma om een tabel met te maken.

Het zit er alleen niet zo gezellig uit. En om hem in jouw Brand uitstraling te maken om het vervolgens in een presentatie of iets dergelijks te gebruiken is Canva daar prettiger voor.  

Daarom gebruik ik daarvoor het gratis programma Canva. Ben je nog niet zo bekend met Canva en wil je er meer over leren, meld je dan hier gratis aan voor mijn Canva Masterclass in het Nederlands 🙂 

Onder de video leg ik stap voor stap in tekst de eerste optie uit hoe je een tabel kunt maken in de gratis versie van Canva.

Ik leg in deze video 2 opties uit hoe ik een tabel maak in de Gratis Versie van Canva. (Onderaan ook een stappenplan)

Bekijk hieronder het stappenplan met handige screenshots

Stap 1 - Kies een formaat

In het voorbeeld hiernaast (optie 1) heb ik gekozen voor rasters van 4 bij 3. Dit raster heb ik vervolgens 2 keer horizontaal gedupliceerd. En er nog een rij onder geplaatst.

Stap 2 - Gebruik een Raster

Ga in het menu naar de optie “Elementen” en kies daar voor het element “Rasters”. Daar zoek je een raster die 4 bij 3 vakjes heeft. (Deze zijn nog niet vierkant, maar dat kun je aanpassen)

Stap 3 - Wijzig de tussenruimte

Je schaalt hem zelf naar het formaat wat je wilt en plaatst hem op de juiste plek in je document. Als je het raster hebt geselecteerd, kun je bovenaan klikken op “tussenruimte” om de witruimtes groter of kleiner te maken tussen de vakjes.

Stap 4 - Bereken hoeveel rasters je naast elkaar wilt

Kopieer je huidige raster van 4 x 3 vakjes en plaats hem 2 keer ernaast om te passen hoeveel ruimte je nodig hebt. Het meest rechter raster valt een stukje buiten het bestand.

Stap 5 - Geef de vakjes kleur

Geef vervolgens alle vakjes een kleur die je wilt. Dit moet je (helaas nu nog) 1 voor 1 doen. Dus klik een vakje aan en selecteer bovenaan de kleur die je wilt. Doe dit alleen voor het eerste raster. In de volgende stap kopiëren we die.

Stap 6 - Kopieer dit gekleurde raster en plaats hem over de andere rasters.

Geef alleen van het eerste raster alle vakjes een kleur. Vervolgens kopieer je dit raster en plaats je dit over de andere rasters aan de rechterkant. Verwijder de niet gekleurde rasters eronder.

Stap 7 - Maak de vakjes helemaal rechts wit van kleur

De meest rechter 3 vakjes maak je wit, zodat het lijkt alsof ze daar niet zijn. Je maakt ze dus “onzichtbaar”. Of maak ze de kleur van je achtergrond.

Stap 8 - Tekst plaatsen en kopiëren naast elkaar

Plaats nu tekst vakjes in de grijze vakjes en zet er een tekst in in het lettertype van jouw Brand. Als je dat hebt gedaan, selecteer je dit tekstvak en dupliceer je dit in de andere vakjes.

Als je meer tekstvakken tegelijk wilt kopiëren, selecteer je de tekstvakjes met de shift-toets ingedrukt.

Stap 9 - Maak aan de bovenzijde een gekleurde titelbalk

Nu ga je aan de bovenkant een balk maken met een andere kleur. Hiervoor ga je in het menu naar “Elementen” en “vormen” en kies je voor een vierkant. Deze kun je vervormen naar het formaat van je tabel. Hierin kun je daarna ook weer een tekstvak plaatsen.

Stap 10 - Eventueel kun je nog een rij eronder plaatsen

Als je nog een rij eronder wilt plaatsen, selecteer je alle vakken tegelijk en klik je bovenaan op “kopiëren / dupliceren”. Dit geheel plaats je vervolgens onderaan en naar achteren. Dit doe je door rechtsboven op “positie” te klikken en te kiezen voor “Naar Achtergrond”.

Als je wilt weten hoe je gekleurde lijnen maakt in een tabel zoals deze in de afbeelding hieronder, bekijk dan de stappen die ik in deze onderstaande video uitleg.

Volg me ook op Instagram:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.